Wednesday, September 8, 2010

Allergisjalen
SÅ HÄR SER den ut, den förhatliga allergisjalen. I tvättat, blockat och torkat skick är den mindre nysframkallande. Jag tror jag gillar den.

Edit: Garnet är färgat av Lilian.

THIS IS WHAT it looks like, the allergy shawl. Once washed, blocked and dried, it doesn't make me sneeze anymore. I think I like it.

Edit: The yarn is dyed by Lilian.

Hemlissvaren

JAG ANMÄLDE MIG till Hemlis 7 för ett tag sedan. Sedan har jag filat lite på frågorna och liksom tänkt att de ska publiceras... Någon gång. Men nu har jag fått ett mejl med uppgifterna om vem jag ska skicka mina paket till, så jag anar att någon där ute har fått mina uppgifter. Alltså är det dags att berätta lite om sig själv...


1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Jag är ullnörd. Fast i ärlighetens namn har jag inte testat så mycket annat... Jag har virkat lite i bomull och tycker att det är okej så länge garnet inte delar sig. Lin har jag aldrig testat. Akryl och blandgarner med hög procent syntet är kanske inte min favorit. Jag stickar i akryl för välgörenhet (och försöker intala mig själv att jag inte är snål och elak som använder billiga garner jag själv inte vill klä mig i) och betar av ett gammalt ärvt lager garner, men köper inte själv akryl. Syntet i sockgarner är helt okej, men gränsen går någonstans vid 30 procent. Så snobbig är jag.


2. Vilka är dina favoritfärger?
Varma höstfärger! Mörkgult, orangerött, mörkrött, mossgrönt, mörkblått (är den varm?) och brunt. Är väldigt svag för grönt. Även ljusare, starkare gröna nyanser.


3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Beige och pastellfärger går "fetbort". Och lila har jag stickat väldigt mycket i på sistonde och är lite less på det med.

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst?
Har kommit ut ur garderoben som KnitPro-freak. Använder Symphony trästickor till strumpstickande och akrylspetsar och kablar till resten. Akryl är helt okej men jag erkänner att det har varit en kostnadsfråga. Stickar allt utom strumpor på rundsticka och anledningen till att strumporna inte görs med magic loop är att jag inte hittat KnitPro-spetsar i storlek 2-2,5 mm.

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag började sticka för ett drygt år sedan. Är inte avancerad på något, men inte nybörjare på allt. Skulle nog vilja säga att jag är någonstans mittemellan även fast jag är tämligen grön på vissa tekniker.

6. Dricker du kaffe? Te?
Kaffe! Gärna starkt, gärna med lite mjölk i. Dejtar min pressobryggare stadigt. (En glaskanna med sil där man häller kaffet i kannan, slår på kokande vatten och låter det dra innan man trycker ner silen. Ska inte förväxklas med espresso som är något helt annat.) Maler gärna mitt eget kaffe.

7. Är du allergisk mot något?
Hundar. Väldigt allergisk. Finns det hundhår på ett garn märker jag det när jag stickar och jag mår inte speciellt bra av det.

8. Vilken slags musik tycker du om?
Matchbox 20 är det närmaste idoler jag någonsin kommit. Den här låten ska spelas på min begravning. Metallicas S&M är omöjlig att lyssna sönder precis som Tracy Chapmans första skiva - och så klart R.E.M:s Automatic For the People. Den här låten kommer från en annan skiva men är är helt okej, den med.


9. Favoritgodis?
Fazers blå choklad, Dubbelnougat (och den skäms jag för att erkänna att jag gillar, ingen annan utom jag verkar äta den - ändå är den alltid slut i affären...), Malacos Juicy-påsar, PimPims hallonbåtar, hårda salta saker... Ska jag fortsätta?

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning?
Jag spinner. Både på slända och spinnrock. Från topsband och från råull som jag själv bearbetat. Har kardmaskin här hemma. Och så virkar jag ibland. Önskar att jag hade självförtroende nog att plocka fram mormors gamla Bernina och sy lite, men vågar inte riktigt än. Även fast jag är i desperat behov av något slags sticketui. (Jag är rörans okrönta drottning.)

11. Vad tycker du är roligast att sticka?
Det där går i perioder. Just nu är jag rätt sugen på att utöka garderoben med lite tröjor och koftor, samtidigt som jag kommit på att spetssjalar är ganska kul. (Men läbbigt svårt) Dessutom har jag börjat köa en massa mössor på Ravelry...Och så vill jag väldigt gärna gilla att sticka sockar, även fast jag är hopplös på det...

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Nej, men på spinntidningen SpinnOff.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
En höst- och vinterkappa i något tjockt ullgarn. En ganska "ren" skapelse utan flätor och grejor, kanske lite assymetrisk. Med stor krage.


14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare?
Hm... Är det typ samma sak som torgvantar? För jag levde i mina torgvantar förra vintern. Vill hur som helst att det ska gå ut lite över handen, muddar som bara täcker själva handleden använder jag inte. Handleden är 17 cm närmast handen och 24 cm halvvägs upp till armbågen.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
Har aldrig testat.

16. Stickar du sockor?
Det händer, men inte lika ofta som jag skulle vilja. Har en lång lista över sockböcker och sockmönster jag vilja ha och sticka, men eftersom jag aldrig lyckas få sockorna att passa mina fötter har jag liksom... Börjat tröttna. Det knepiga är att jag alltid gör sticklappar och även om det stämmer när jag börjar sitter jag alltid med för stora sockor i slutet ändå. Suck!

17. Vad har du för fotstorlek?
40 om jag har tur, 41 oftast och 42 när jag har riktig otur. Fossingarna är 25 cm långa och 25 cm på bredaste stället. Fast jag gillar tighta sockar och stickar gärna en storlek mindre på bredden. (Inte för att det hjälper mig - se ovan, men ändå)

18. När fyller du år?
17 januari

19. Stickar du med pärlor?
Det har jag aldrig provat på. Fast jag blev lite sugen när jag såg den här.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst?
Jag har läst massor tidigare, men det blir inte så mycket sedan jag började sticka. Jag lyssnar på talböcker istället. På grund av utbudet på sajten som mitt bibliotek använder sig av blir det mest deckare. Det andra alternativet är självhjälpsböcker och det tilltalar inte speciellt mycket. Om jag får välja föredrar jag nog dokumentära skildringar, faktaböcker och biografier. Läste Jenna Jamesons biografi för ett tag sedan. Den var grym! (Läs den om du inte redan gjort det.)


DEAR NON-SWEDISH friends. This post is about a secret swap arranged by the Swedish website stickamera.se.  Someone are supposed to send you goodies for three months while I send goodies to someone else during the same time. I don't know who's about to send things to me and hopefully it will remain a secret who I'm about to spoil too... The bold text is question and the rest is my answers. I won't translate this post. If you're curious about me, please try Google Translate.

Födelsedag utan presenter


IDAG FYLLER POJKVÄNNEN år. Förra året glömde jag bort honom. Eller rättare sagt, jag hade full koll på att han skulle fylla år, men jag trodde det var dagen efter det egentliga datumet.

Hur som helst, så här långt har jag kommit på hans födelsedagssjal. Men eftersom allergisjalen blev klar i går, kan jag gott och väl starta ett nytt projekt. (Jag har redan förträngt att allergisjalen var ett undantag - ett projekt jag kanske skulle ha väntat med eftersom jag redan har en massa liggande. Som pojkvännens tröja, till exempel.)

Förresten anmälde jag mig till stickkalaset på Grötö i går. Kalaset den 2 oktober. Jag hade tänkt lasta spinnrocken på ölkärran och dra med mig den ut. Jag har hört att det kommer ett gäng spinningproffs och kanske kan jag lära mig något. Om inte annat kommer det bergis bli en trevlig spinningstund med trevligt spinningfolk.


TODAY IS MY boyfriends birthday. Last year I forgot him. Or to be more correct, I did know that he was about to "get a year older" but I was sure of that it was the 9th of September... I felt really bad then.

Anyway, this is how far I've got on his birthday shawl. But, as the allergy shawl was finished late yesterday evening, I've decided that it's time to start another project. (I've already forgotten that the allergy shawl was an exception as I already have too many projects going on. Like the boyfriend sweater for an example.)

By the way, I've announced that I'm coming to the Groto knitting party 2nd of October. I will load my beer trolley with my spinning wheel and drag it with me. I've heard there's some spinning pro attending and maybe I will get the chance to learn some stuff. Or, at least, have a good spinning time in good company.