Wednesday, October 31, 2012

Kökssoffefilt


I JANUARI FÖRRA året började jag på en filt till min drygt hundraåriga kökssoffa. Det har hela tiden varit tanken att jag ska virka några rutor när andan faller på, men i ärlighetens namn har andan inte fallit på speciellt ofta, även om jag var jäkligt duktig i början. Så det har tagit tid.


När jag sedan blev sjukskriven med mitt klämda finger, var virkning det som låg närmast till hands eftersom virktekniken var lätt att anpassa så att det onda fingret inte kom när garnet eller arbetet. Det tog inte många dagar innan den var klar. Jag hade redan en ansenlig mängd rutor och när trådarna väl var fästa, tog det inte speciellt lång tid att virka ihop dem.Filten är virkad i en rad olika bomullsgarner. Garnstudios förhatliga Paris, till exempel. Och Garngrossistens Sofia. Och Järbos Soft Cotton. En del av garnerna har jag köpt själv, en del har jag fått av snälla vänner och annat av okända bloggläsare. (Kan ju tillägga att det var jag som hade den dåliga smaken att köpa Paris och sponsorerna som hade vett att köpa och använda riktiga grejor.) Att använda många olika kvalitéer för ett sånt här jobb, gör att rutorna gärna blir lite olika stora. Det är ingen spikrak eller 100 procent symmetrisk filt. Men jag bryr mig inte så mycket om det. Den fyller sitt syfte och ingen ser det när man sitter på filten ändå.


Tanken var att sy ett fodral med filten som topp för att sedan stuffan in en skumplatta för att få något mjukt att sitta på. Men så vaknade miljömedvetenheten till och rådissade skumgummit. Har fungeringar på att köpa ett begagnat täcke eller en tjockare filt på loppis för att använda som stoppning, men planerna är uppskjutna på framtiden för tillfället. Mest för att det tar emot att sy. Men jag jobbar på att komma över det. Och som sagt, det är ingen brådska.