Saturday, November 17, 2012

Familjen växer - igen

DET HAR VARIT tyst det senaste. Dels för att jag varit sjuk. Dels för att jag jobbat som en galning för att få allt klart för tillökning.

Efter många om och men, lång väntan och en hel del smådesperata samtal, lyckades jag. Precis innan de mötte slaktaren fick jag tag på fyra fina tackor och en bagge. Jo, jag hade planerat bättre. Redan i slutet av sommaren beställde jag fyra betäckta tackor som skulle levereras i mitten av december. Men så fick de klövröta (fotsvamp de katastrofale för får) och planerna föll över ända. (Man vill inte få in djur med klövröta i en bestättning.) Det var för drygt två veckor sedan. Mitt i den period då folk är som ivrigast i att slakta sina djur. Men jag lyckades få tag på nya.

De är lite skygga än, men det ska det bli ändring på. De är alla av rasen Värmlandsfår, en allmogeras som länge varit utrotningshotad men nu håller på att komma sig igen. Jag har valt djur med fin ull för att kunna spinna av den. Så klart. Och baggen fick komma med eftersom tackorna inte blivit betäckta. Jag hoppas på lamm någon gång fram i april-maj.

Min kära moder tog ett kort medan djuren försökte gömma sig (de är lite toviga och vill så klart inte vara med på bild i det skicket) men jag bjuder på det å deras vägnar. Vad de ska heta? Ja, det får bli ett annat inlägg...