Sunday, September 8, 2013

När lillan kom till jorden


Även om det ibland känns som att alla runtomkring en skaffar barn, händer det inte så ofta att det faktiskt trillar ner något i min närmaste bekantskapskrets. Men så kom nyheten om att min morskusin skulle ha en liten. Jag såg min chans att sticka babygrejor. (Vem tackar nej till små, snabba, söta projekt?)

Problemet var att jag och morskusinen (som är jämngammal med mig) inte haft så mycket kontakt de senaste åren. Och att jag inte visste något kön på bebisen. Och att jag inte visste hur föräldrarna såg på "tjejjiga" färger på killar och tvärt om. Och eftersom plagget skulle stickas innan bebisen hade kommit så... Ja, du förstår. Jag var helt rädd att klampa på ömma tår med fel plagg i fel färg. (Det skulle bli en överraskning, så fråga kunde jag inte gärna göra heller.)


Problemet löstes ganska snart. På Ravery hittade jag Newborn Vertebrae, en slags knapplös kofta som i första hand är till för att värma bebisens armar och rygg. Och efter lite rotande i sockgarnsstashen hittade jag två nystan grönt sockgarn. Projektet var räddat, både färg och modell var totalt "könslösa". (Vertebrae är för övrigt tydligen den medicinska termen på ryggrad. Passar fint till en familj där både mamma och pappa är läkare.)Jag tycker att resultatet ser ut att passa ganska bra. Så, om du går och funderar på vad man ska sticka till vännens - eller sin egen, väntade bebis kan jag rekommendera mösntret. Det är gratis, bra skrivet och resulterar i ett himla sött och (till synes praktiskt) plagg. (Jag får fråga morskusinen om hur praktiskt den egentligen är. Har änna klent med erfarenhet själv på området... ) Det enda som fick mig att fundera var varför designern valt att plocka upp tre av fyra maskor för resåren som går längs plagget. Det såg inte riktigt klokt ut när jag började med det, så i slutänden struntade jag i möntret och körde på känn. Det fungerade det med. Fler bilder finns på Ravelry här. (Du kan titta på bilderna även om du inte är medlem på Ravelry.)

Garn: Regia 4-fädig färg 02744 / Garnåtgång: 52 gram eller 219 meter (Det går att få ner vikten utan problem om man stickar färre repetitioner på resårdelarna.) / Mönster: Newborn Vertebrae (gratis) på Ravelry.