Sunday, October 13, 2013

I used to be a sailor (now I'm, just a knitter)

"I used to be a sailor, sail across the seas. Now I'm just an island as they took my boat away from me."                                                                                                       Tracy Chapman

Så kom det sig att sjömannen inte längre var sjöman mer än till själ och hjärta. Det här med att vara någon eller något ut i fingerspetsarna och plötsligt inte längre vara det i sin rätta mening... Jag har funderat en del på det...

De säger att man inte ska identifiera sig med sitt jobb. Tyvärr hörde jag det först efter att jag var fast i "träsket". Det är svårt att "gå iland", vänja sig vid att jobba åtta till fem, svårt att hinna mer än att gå till Posten och affären en och samma dag. (Därför är det jäkligt tur för Sveriges alla sjömän att posten numera ligger i affären.) Det har tagit mig sju år (!) att vänja mig och acceptera att jag inte kommer ge mig ut och segla "på riktigt" igen. Jag har varit sjöman hela mitt yrkesverksamma liv. (Vilket i mitt fall handlar om tolv år.) Jag har gått från att jobba längre törnar till att halvt om halvt gå iland, jobba på båt på dagarna och sova i min egen säng på nätterna.


Sedan en vecka tillbaka är jag just ingenting. Inte för att de tog båten ifrån mig (som i citatet ovan), utan för att jag gav bort den. Saker och ting började falla på plats, jag kom till insik - och sade upp mig. Man ska inte fortsätta harva omkring när man inte längre trivs med livet som det är. Det finns liksom ingen annan som kan fixa till det åt dig.

Jag har planer om att dra igång den där verksamheten jag funderat över i två år. Spendera lite mer tid på gården med djuren. Jobba lite extra. Har ett extraknäck på G. Med ungdomar. Ensamkommande. (Försöker se framför mig hur man förklarar för en social nysvensk att man inte "får" sätta sig på det tomma sätet bredvid personen på spårvagnen - så länge det inte är fullt på alla andra dubbelsäten.)

Hur det än blir, tror jag att det ordnar sig. Det brukar göra det. Har haft besök av Spinn-Anna i helgen och fick till lite projektfotografering. (Äntligen!) Dessutom blev jag lite inspirerad av Dödergöks utrensningsinlägg och har påbörjat Projekt Garngallring. (Hon säger att hon sorterat ut "skvättar". Jag vet inte hur stor en skvätt är för Dödergök, men mina kommer i kilosjok.) Inte helt otroligt att det blir bloppis framöver.

PS. Bilden ovan är ett självporträtt från julen 2009 då jag seglade ombord på en svensk produkttanker. Those were the days.