Sunday, December 22, 2013

Julklappsvantarna som faktiskt (inte) blev klara i tid


Morsans julklappsvantar är klara. Ja, förra årets julklapp, alltså. (Bättre sent än aldrig?) Till mitt försvar måste jag säga att hon visste att de skulle bli sena och att hon okejjade det. Fast hon kanske inte hade räknat med ett års leveranstid... (Inte jag heller.)

Vantarna köptes som ett garn- och mönsterkit från finska Riihvilla. Ullen till garnet kommer från en finska lantrasfår, som (om jag inte är helt fel ute) är en släkting till våra finullsfår. Garnet lönespinns (vilket innebär att ullen skickas till spinneriet för att sedan komma tillbaka till beställaren i garnform) i Finland och växt- och svampfärgas för hand av familjen Riihivilla. Det är en  dröm att sticka i och väl tvättat blir det ännu bättre, mjuknar och fluffar till sig. Mönstret kommer i en text- och en färglagd diagrambild och båda är busenkla att följa.

Jag var lite smått lyrisk under den här stickningen. (När jag väl kom igång, alltså.) Enda smolket i bägaren var att det orangea garnet tog slut när jag kom till tummarna och att tummarnas tulpaner fick bli helt gula. En bagatell kan tyckas, men besvikelsen var rätt rejäl där ett tag. Det till trots, funderar jag på att beställa ett kit till så småningom.

I vilket fall som helst kan de rekommenderas. Riihvilla alltså. Det finns nämligen garnlyx som inte inkluderar silke, kashmir eller jak...


PS 1. Nej, det är inte min mamma på bilden. 

PS 2. Om du blir sugen på beställa och (liksom jag) baxnar lite av priset på frakten, är det bara att be Riihvilla att packa om garnet i mindre låda och skicka det med som ekonomibrev. Det blir mycket billigare och tar inte så hiskeligt mycket längre tid att då. DS.